Takie osoby nie mogą jeść bigosu
Tradycyjny polski bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, grzybów, dodatków mięsnych: żeberka, kiełbasy, boczeku, wołowiny, karkówki, schabu, różnych gatunków wędlin czy dziczyzny. Potrawa o bogatym smaku i wspaniałym aromacie jest niestety bardzo ciężkostrawna. Unikać jej powinny osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, nerki i choroby układu sercowo-naczyniowego. Nie jest polecana też przy przewlekłych schorzeniach układu pokarmowego.
Przeczytaj także: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść maku. Im może zaszkodzić świąteczny makowiec
Dodaj te przyprawy do bigosu, a będzie łatwiej strawny
Boże Narodzenie w głównej mierze świętujemy z bliskimi przy stole. Mieszanka rozmaitych dań kuchni polskiej często kończy się wzdęciami, zgagą, bólem brzucha i innymi dolegliwościami układu trawiennego.
Szczególnie nie warto przesadzać z bigosem. Aby był łatwiej strawny możemy dodać do niego pewne zioła i przyprawy. Sprawdź w galerii przepis na lekkostrawny bigos:
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ostra balanga Szwed po finale "TTBZ". Tak potraktowała prezenty od fanów [ZDJĘCIA]
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat
- Ile dać na komunię? Roksana Węgiel komentuje. Wspomniała o kopertach pieniędzy
- Skrzynecka WYLECI z "TTBZ"?! Mamy sensacyjne przecieki: "NIKT JEJ TAM NIE CHCE"