MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery z truskawkami. Bezglutenowe pankejki na kefirze. Zobacz przepis

mad
Pankejki z truskawkami.
Pankejki z truskawkami. Fot. Paweł Epler
Bezglutenowe pankejki z truskawkami to pomysł na pyszny wiosenno-letni deser. Dostępne w tym czasie świeże, polskie truskawki to bomba witaminowa. Dlatego warto ich używać wszędzie, gdzie się da! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Sezon na polskie truskawki w pełni. Warto wiedzieć, że polskie truskawki, uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego, są uznawane za wyjątkowo smaczne. Polska produkuje od 170 do 340 tysięcy ton truskawek rocznie! Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto są świetnym źródłem witamin i minerałów. Poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita i korzystnie wpływają na florę bakteryjną. Wzmacniają kości i zęby, wpływają dobrze na cerę i włosy. Jednym słowem – to polskie superfoods!

Pankejki z truskawkami

Składniki

  • szklanka kefiru
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • szklanka musu z truskawek
  • dwa jajka
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można kupić), można pominąć, placki wyjdą płaskie
  • mąka kukurydziana – około 400 g
  • pół łyżeczki soli
  • dwie łyżki cukru brązowego
  • dwie łyżki oleju

Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze ciasto odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek.

Do placuszków można podać jogurt: opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno posiekanymi listkami mięty. Jeśli nie macie pasty waniliowej, to wyskrobcie ziarenka z jednej laski wanilii i po wymieszaniu dorzućcie przepołowioną i wyskrobaną laseczkę i zostawcie w lodówce na 2 godziny. Przed podaniem wyciągnijcie laskę ze środka. Jak nie macie wanilii, to zróbcie jogurt z miętą i skórką otartą z limonki.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”

od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska