Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dariusz Gwiazda. Gotował dla celebrytów. Jest szefem kuchni w Hotelu City w Bydgoszczy

Rozmawiała Agnieszka Domka-Rybka
Dariusz Gwiazda:  - Nie wydziwiam. Lubię tradycyjną, polską kuchnię.
Dariusz Gwiazda: - Nie wydziwiam. Lubię tradycyjną, polską kuchnię. Nadesłane/Hotel City Bydgoszcz
- Skąd w mężczyźnie taka pasja do gotowania? - rozmowa z Dariuszem Gwiazdą.

- Gotowałem od dzieciństwa pod czujnym okiem mamy. Mieszkaliśmy na wsi, więc rodzice zawsze mieli dużo pracy w gospodarstwie. Gdy szli w pole, ja otrzymywałem zlecenie ugotowania obiadu. Szybko polubiłem to zajęcie. Było dla mnie o wiele przyjemniejsze niż robota w gospodarstwie.

- Kiedy zaczął pan regularnie gotować dla całej rodziny?
- Szybko, bo już podstawówce.

- Później była zapewne szkoła gastronomiczna?
- Skończyłem szkołę gastronomiczną w Inowrocławiu, czyli popularną "garówę". Jednak dopiero w wojsku poczułem się naprawdę doceniony. Awansowałem na szefa kuchni. Stołówka była zawsze pełna oficerów!

- Przyrządzanie jakich potraw sprawia panu największą przyjemność?
- Nie wydziwiam. Lubię tradycyjną polską kuchnię, ale wolę lekkostrawne dania. Gdy na przykład przygotowuję sos, najpierw zbieram tłuszcz i nie dodaję do niego dużo mąki. Uwielbiam czarninę z kluskami ziemniaczanymi lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Z racji wykonywanego zawodu często próbuję również kulinarnych nowinek.

- Gotował pan dla celebrytów, dla kogo konkretnie?
- Moje potrawy w Hotelu Bryza w Juracie jedli już między innymi Gustaw Holoubek czy Jan Englert. Sporządziłem też sushi specjalnie dla Anety Kręglickiej.

- Jako członek Kapituły  plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej", co weźmie pan pod uwagę wybierając najlepszy produkt z branży spożywczej?
- Ważne dla mnie będą wygląd i smak oraz czy produkty zawierają naturalne składniki. Po smaku da się znaleźć wszystkie walory i wady produktu. Przy okazji zapraszam Czytelników "Gazety Pomorskiej" i Strefy Biznesu, 25 października, w godzinach 9.00- 16.00, do hotelu City na "XI potyczki kulinarne", a konkretnie na konkurs dań z gęsiny.
 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska