Rarytasy dla podniebienia przygotowywał i serwował Eugeniusz Mientkiewicz, prawa ręka znanego kucharza Roberta Makłowicza.
- Zanim czekolada trafiła do Europy, miała długą historię w Meksyku- mówi znawca tematu. - Kiedy Cortés podbijał Meksyk zażądał od mieszkańców tego, co mają najcenniejsze. Przynieśli m.in. ziarna czekolady, które były monetą płatniczą. Meksykanie nie pili czekolady z mlekiem i cukrem, robili gęste pulpy gotując ją z wodą.
- Każdy może przyrządzić czekoladę, chłopaki już gotują - wskazywał na nastoletnich pomocników Mientkiewicz.
A kosztujący słodyczy rozpływali się w zachwytach. Co ich urzekło? Zdradzamy jeden przepis: tabliczka mlecznej czekolady, rozpuszczona w gorącym mleku, do tego ubita kremówka, zielone goździki, cynamon i odrobina kawy rozpuszczalnej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]