MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada rozgrzewa uczucia

(mona)
ażdy chciał spróbować gorącej czekolady zrobionej przez Eugeniusza Mientkiewicza. Warsztaty i pokazy umiejętności kulinarnych "Alchemia i Amory w Kuchni” zorganizowało w ramach walentynek Towarzystwo Przyjaciół Doliny Dolnej Wisły
ażdy chciał spróbować gorącej czekolady zrobionej przez Eugeniusza Mientkiewicza. Warsztaty i pokazy umiejętności kulinarnych "Alchemia i Amory w Kuchni” zorganizowało w ramach walentynek Towarzystwo Przyjaciół Doliny Dolnej Wisły fot. (mona)
Po wypiciu gorącego napoju z imbirem i pieprzem już nikomu na rynku nie było zimno.

Rarytasy dla podniebienia przygotowywał i serwował Eugeniusz Mientkiewicz, prawa ręka znanego kucharza Roberta Makłowicza.
- Zanim czekolada trafiła do Europy, miała długą historię w Meksyku- mówi znawca tematu. - Kiedy Cortés podbijał Meksyk zażądał od mieszkańców tego, co mają najcenniejsze. Przynieśli m.in. ziarna czekolady, które były monetą płatniczą. Meksykanie nie pili czekolady z mlekiem i cukrem, robili gęste pulpy gotując ją z wodą.
- Każdy może przyrządzić czekoladę, chłopaki już gotują - wskazywał na nastoletnich pomocników Mientkiewicz.
A kosztujący słodyczy rozpływali się w zachwytach. Co ich urzekło? Zdradzamy jeden przepis: tabliczka mlecznej czekolady, rozpuszczona w gorącym mleku, do tego ubita kremówka, zielone goździki, cynamon i odrobina kawy rozpuszczalnej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska