Sanepid zapewnia, że punkty z żywnością sprawdza przez cały rok. Prosi również o zgłaszanie nieprawidłowości.
Stanisław Gazda, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszcz zapewnił jednak, że możemy być spokojni. - Kontrole przeprowadzamy sukcesywnie. Inspektorzy są czujni. Dodatkowo kontrolujemy też stacje benzynowe i wszystkie przydrożne bary. Na to, w jaki sposób przetrzymywana jest żywność zwracamy szczególną uwagę przez cały rok - również zimą - dodał.
Inspektorzy dokładnie przyglądają się, zwłaszcza, tak zwanym "fast foodom". - Jeśli zdarzy się, że inspektorzy wykryją jakiekolwiek nieprawidłowości, właściciel takiego punktu gastronomicznego, zostaje najpierw upomniany. Kilku właścicieli już takie upomnienia otrzymało - informuje Gazda. - Zostali oni zobowiązani do poprawy warunków sanitarnych. A jeśli kolejna kontrola wykaże takie same uchybienia otrzymają oni mandaty lub nakaz zamknięcia działalności. Liczymy oczywiście na czujność konsumentów. Jeżeli zauważą coś niepokojącego, powinni zgłosić to nam.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Maciej Dowbor drży o swoją pracę w Polsacie?! Wyjawił nam prawdę o swoich KREDYTACH
- Rafał Mroczek tworzy wymarzony dom. Będzie kosztować krocie [TYLKO U NAS]
- Andrzej Zieliński pocałował brata po śmierci. To stało się potem. "Trudno uwierzyć"
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć