- Serwujemy babkę ziemniaczaną, tzw. klopsiki Ali z ziemniaków, kopytka, ale też gołąbki, udka, bigos i słodkości - wyliczała Ewa Łobaczewska, szefowa KGW ze Złejwsi Wielkiej.
Na terenie KPODR spotkaliśmy także panie z Pałuk, które dzieliły się tajnikami pałuckiego haftu i pokazały, co potrafią wyczarować w kuchni.
- Nasz region należał kiedyś do Niemiec, więc królowały tutaj ziemniaki. To się nie zmieniło - podkreśliła Maria Osińska z Obudna. Na stole pań z tamtejszego KGW kusiły m.in. sałatka ziemniaczana, swojski smalec i kaszanka.
- Babcia, a zrób nam na kolację kluski na pyrach. Wnuki i zięciowe ciągle mnie o nie proszą - śmiała się pani Maria. - Smakoszom polecam coś na kształt ziemniaczanego hamburgera. Pomiędzy dwa placki ziemniaczane wkładamy boczek. Polewamy to sosem: śmietanka, sos plus cebulka. Palce lizać!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, ile za krzesła zapłaciła Lara Gessler! Cena nie na kieszeń przeciętnego Polaka
- Scysja na planie "Nasz Nowy Dom". Romanowska nie ma posłuchu wśród uczestników?!
- Smaszcz mówi o ślubie Cichopek i Kurzajewskiego, będą MIELI DZIECKO?! TYLKO U NAS
- Janina z "Sanatorium" OBNAŻA Tadeusza! Wciska gadżety z jej intymnymi zdjęciami?!