Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukier może podrożeć

(kap)
Czy przed świętami czekają nas podwyżki cukru?
Czy przed świętami czekają nas podwyżki cukru? Fot. Tomasz Czachorowski
Koncerny cukrowe nie wykluczają przedświątecznych podwyżek cukru. Dziś za torebkę cukru płacimy prawie cztery złote. Czy będzie drożej?

- Cena cukru jest na razie stabilna. Wiadomo jednak, że przed Bożym Narodzeniem, Wielkanocą, a także przed wakacjami rośnie popyt na cukier i staje się on droższy - mówi Łukasz Wróblewski, rzecznik Krajowej Spółki Cukrowej.

Koncern nie wprowadził jeszcze podwyżek, ale: - Jeśli nagle zaobserwujemy wzrost zakupu cukru, to pewnie podniesiemy trochę jego cenę - przyznaje Wróblewski.

Zakupy z rabatem

Takie deklaracje z pewnością nie cieszą konsumentów. Już teraz za kilogram słodkich kryształków muszą zapłacić 3,50-3,90 zł. - Kogo na to stać? - denerwują się klienci jednego z bydgoskich sklepów.

- Wszystko drożeje, a pieniędzy w portfelu nie przybywa. Niedługo będę musiała zrezygnować nawet ze słodzenia herbaty - przyznaje Grażyna Nowak, klientka sklepu przy ulicy Gdańskiej w Bydgoszczy.

Sklepikarze twierdzą, że cen cukru nie zmieniają już od kilku miesięcy. - U nas od dawna kilogram można kupić za 3,90 zł. Do świąt nie powinno się nic zmienić - mówi Genowefa Repulak, kierowniczka sklepu "Słoneczko" w Bydgoszczy.

Trochę taniej cukier sprzedaje Magdalena Kruber, ekspedientka w bydgoskim "Akcencie". - Kilogramowa torebka kosztuje 3,20 zł. Zawsze robimy w hurtowni większe zakupy, bo wtedy możemy liczyć na rabat. Taniej kupujemy, więc też taniej sprzedajemy. Do końca roku ceny raczej nie zmienimy - uspokaja.

Hurtowo się opłaca

Cukier jest tak drogi, bo to właściciele sklepów naliczają sobie wyjątkowo wysoką marżę. Hurtownicy twierdzą bowiem, że cena cukru nieco spadła. - Dwa tygodnie temu kilogram, w 10-kilogramowej paczce, kupiłem za 2,65 zł, a teraz już za 2,48 zł. Klientom też sprzedaję więc taniej - mówi Marek Kuczkowski, właściciel bydgoskiej hurtowni "Berg-hurt".

Niewielki spadek ceny hurtowej potwierdza Marek Tuchółka, kierownik produkcji w cukrowni "Sowa" w Bydgoszczy. - W tym miesiącu kilogram cukru kosztował nas o 10 groszy mniej.

Czy zatem klienci taniej kupią świąteczne wypieki? - Nie sądzę. Kiedy cukier drożał, nie robiliśmy podwyżek. Teraz tanieje, ale nasze ceny nie zmienią się, bo nie jest to jedyny surowiec, który wykorzystujemy do produkcji słodkich wyrobów - dodaje.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska