Cukier może podrożeć

    Cukier może podrożeć

    (kap)

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cukru?

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cukru? ©Fot. Tomasz Czachorowski

    Koncerny cukrowe nie wykluczają przedświątecznych podwyżek cukru. Dziś za torebkę cukru płacimy prawie cztery złote. Czy będzie drożej?
    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cukru?

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cukru? ©Fot. Tomasz Czachorowski

    - Cena cukru jest na razie stabilna. Wiadomo jednak, że przed Bożym Narodzeniem, Wielkanocą, a także przed wakacjami rośnie popyt na cukier i staje się on droższy - mówi Łukasz Wróblewski, rzecznik Krajowej Spółki Cukrowej.

    Koncern nie wprowadził jeszcze podwyżek, ale: - Jeśli nagle zaobserwujemy wzrost zakupu cukru, to pewnie podniesiemy trochę jego cenę - przyznaje Wróblewski.

    Zakupy z rabatem

    Takie deklaracje z pewnością nie cieszą konsumentów. Już teraz za kilogram słodkich kryształków muszą zapłacić 3,50-3,90 zł. - Kogo na to stać? - denerwują się klienci jednego z bydgoskich sklepów.

    - Wszystko drożeje, a pieniędzy w portfelu nie przybywa. Niedługo będę musiała zrezygnować nawet ze słodzenia herbaty - przyznaje Grażyna Nowak, klientka sklepu przy ulicy Gdańskiej w Bydgoszczy.

    Sklepikarze twierdzą, że cen cukru nie zmieniają już od kilku miesięcy. - U nas od dawna kilogram można kupić za 3,90 zł. Do świąt nie powinno się nic zmienić - mówi Genowefa Repulak, kierowniczka sklepu "Słoneczko" w Bydgoszczy.

    Trochę taniej cukier sprzedaje Magdalena Kruber, ekspedientka w bydgoskim "Akcencie". - Kilogramowa torebka kosztuje 3,20 zł. Zawsze robimy w hurtowni większe zakupy, bo wtedy możemy liczyć na rabat. Taniej kupujemy, więc też taniej sprzedajemy. Do końca roku ceny raczej nie zmienimy - uspokaja.

    Hurtowo się opłaca

    Cukier jest tak drogi, bo to właściciele sklepów naliczają sobie wyjątkowo wysoką marżę. Hurtownicy twierdzą bowiem, że cena cukru nieco spadła. - Dwa tygodnie temu kilogram, w 10-kilogramowej paczce, kupiłem za 2,65 zł, a teraz już za 2,48 zł. Klientom też sprzedaję więc taniej - mówi Marek Kuczkowski, właściciel bydgoskiej hurtowni "Berg-hurt".

    Niewielki spadek ceny hurtowej potwierdza Marek Tuchółka, kierownik produkcji w cukrowni "Sowa" w Bydgoszczy. - W tym miesiącu kilogram cukru kosztował nas o 10 groszy mniej.

    Czy zatem klienci taniej kupią świąteczne wypieki? - Nie sądzę. Kiedy cukier drożał, nie robiliśmy podwyżek. Teraz tanieje, ale nasze ceny nie zmienią się, bo nie jest to jedyny surowiec, który wykorzystujemy do produkcji słodkich wyrobów - dodaje.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Pomorska.pl poleca

    Wideo