Czekolada na pamięć

    Czekolada na pamięć

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Najnowsze badania wskazują, że mleczna czekolada może poprawiać funkcjonowanie mózgu.

    - Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w Wirginii Zachodniej w USA.


    - Już wcześniej było wiadomo, że substancje te same z siebie zwiększają czujność i uwagę; odkryliśmy, że poprzez spożywanie czekolady można uzyskać efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych - wyjaśnił.


    Aby zbadać skutki oddziaływania na mózg różnego typu czekolady, Raudenbush i jego zespół podawali ochotnikom podzielonym na cztery grupy 85 gramów czekolady mlecznej, 85 gramów czekolady czarnej, 85 gramów czekoladopodobnego wyrobu z chleba świętojańskiego. Grupie kontrolnej nie podawano nic. Po 15 minutach od podania czekolady lub chleba świętojańskiego uczestnicy eksperymentu poddawani byli różnorodnym testom neuropsychologicznym, badającym zdolności poznawcze, w tym pamięć, czas reakcji, czas uwagi i zdolność rozwiązywania problemów.


    - Złożone wyniki dla pamięci słów i pamięci wizualnej były o wiele wyższe przy mlecznej czekoladzie niż przy innych - powiedział Raudenbush.


    Spożywanie mlecznej i ciemnej czekolady łączono z lepszą kontrolą impulsów i lepszym czasem reakcji. Obecne odkrycie dostarcza dowodów na to, że dzięki konsumpcji czekolady uwalniają się substancje odżywcze i funkcje kognitywne ulegają wzmocnieniu.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Pomorska.pl poleca

    Wideo