Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada na pamięć

Redakcja
Najnowsze badania wskazują, że mleczna czekolada może poprawiać funkcjonowanie mózgu.

- Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w Wirginii Zachodniej w USA.

- Już wcześniej było wiadomo, że substancje te same z siebie zwiększają czujność i uwagę; odkryliśmy, że poprzez spożywanie czekolady można uzyskać efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych - wyjaśnił.

Aby zbadać skutki oddziaływania na mózg różnego typu czekolady, Raudenbush i jego zespół podawali ochotnikom podzielonym na cztery grupy 85 gramów czekolady mlecznej, 85 gramów czekolady czarnej, 85 gramów czekoladopodobnego wyrobu z chleba świętojańskiego. Grupie kontrolnej nie podawano nic. Po 15 minutach od podania czekolady lub chleba świętojańskiego uczestnicy eksperymentu poddawani byli różnorodnym testom neuropsychologicznym, badającym zdolności poznawcze, w tym pamięć, czas reakcji, czas uwagi i zdolność rozwiązywania problemów.

- Złożone wyniki dla pamięci słów i pamięci wizualnej były o wiele wyższe przy mlecznej czekoladzie niż przy innych - powiedział Raudenbush.

Spożywanie mlecznej i ciemnej czekolady łączono z lepszą kontrolą impulsów i lepszym czasem reakcji. Obecne odkrycie dostarcza dowodów na to, że dzięki konsumpcji czekolady uwalniają się substancje odżywcze i funkcje kognitywne ulegają wzmocnieniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska