Nie daj się struć!

    Nie daj się struć!

    Kamila Mróz

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Karnawał w pełni. Bale i studniówki to nie tylko dobra zabawa i ciekawe kreacje, ale także zastawiony stół, co niestety czasami może się skończyć zatruciem pokarmowym.
         Anna Łęcka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Golubiu-Dobrzyniu przestrzega:
         - Bakteryjne zatrucia pokarmowe pojawiają się w przypadku zaniedbania zasad higieny przy przyrządzaniu i przechowywaniu pożywienia. Występują w postaci ostrych zaburzeń przewodu pokarmowego.
         
    Bez zatruć
         
    W tym roku ani golubska, ani rypińska stacja sanitarno-epidemiologiczna nie odnotowały zatruć pokarmowych pochodzenia salmonellozowego.
    Na terenie powiatu golubsko-dobrzyńskiego w 2004 roku było ich 27, a w 2003 roku 32. W powiecie rypińskim w ubiegłym roku stwierdzono tylko 2, ale niestety zbiorowe zatrucia pokarmowe. Pierwsze, w maju, dotyczyło wycieczki szkolnej do Trójmiasta. - Prawdopodobnie doprowadziły do niego błędy technologiczne w przechowywaniu zupy - mówi Renata Lasińska-Kostrzewa, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rypinie. Wycieczka skończyła się hospitalizacją 23 osób.
         Najczęściej przyczyną zatrucia są pałeczki Salmonella, które znajdują się w jajach, surowym mięsie, drobiu, przetworach z drobiu i surowych jaj oraz mleku nie pasteryzowanym. Tak właśnie było w przypadku drugiego zatrucia zgłoszonego w stacji w Rypinie, gdzie w lipcu na weselu 3 osoby zatruły się Salmonellą po spożyciu tataru wołowego.
         Silne postanowienie
         
    Może więc warto zastanowić się, czy dla pewności na balu lepiej nie zrezygnować z jedzenie potraw przyrządzonych na bazie surowych jaj, takich jak wspomniany już tatar, ciasta z kremami i lody. Łatwo oczywiście nie jest, bo stół kusi, a atmosfera balu zachęca do szaleństw nawet te panie, które na co dzień dbają o linię.
         Dlatego przestrzeganie zasad higieny powinno być jedną z najważniejszych zasad organizowania imprezy. Muszą o tym pamiętać zwłaszcza osoby przygotowujące posiłki. Częste mycie rąk (zwłaszcza po wyjściu z toalety), wyparzanie jaj przed użyciem, dokładne mycie naczyń stołowych i kuchennych, czy właściwe przechowywanie produktów to podstawowe ABC "zdrowej" imprezy.
         Czytaj wskazania
         
    Wojciech Koper z sekcji nadzoru nad żywnością i żywieniem golubskiej PSSE zwraca też uwagę na kwestię, z której zdaje sobie sprawę chyba niewiele osób - produktów raz rozmrożonych nie wolno powtórnie zamrażać. Wprawdzie informację o tym znajdziemy na każdej mrożonce, ale nie zawsze przestrzegamy zaleceń. Okazuje się, że w ten sposób stwarzamy bakteriom idealne warunki do rozwoju. Bagatelizowanie tego zakazu może wywołać bardzo nieprzyjemne konsekwencje dla naszego żołądka. Objawy zatrucia pokarmowego to: nudności, wymioty, biegunka, silne bóle brzucha i gorączka.
         Powiatowi inspektorzy sanitarni w Golubiu-Dobrzyniu i Rypinie uczulają - jeżeli zauważysz u siebie objawy zatrucia pokarmowego, natychmiast zgłoś się do lekarza.
         

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Pomorska.pl poleca

    Wideo