Między nami

    Wanda Ponikiewska, dr nauk medycznych, specjalista seksuolog i psychiatra

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

         Mam 70 lat. Często korzystam z rad i wskazówek z działu "Porady lekarskie" i w związku z tym mam kilka pytań, na które prosiłbym specjalistów o odpowiedzi.
         Czy prawdą jest, że jabłka są niezdrowe? Taką słyszałem opinię. Ja jabłka jem. Bardzo lubię surowe, lubię też pieczone w piekarniku ze skórką - ale po zjedzeniu 7-8 po 4 godzinach mam "wiatry" (gazy), z którymi muszę się ukrywać. Mam też tę przypadłość po zjedzeniu większej ilości kapusty, grochu czy fasoli. Co z tym faktem zrobić, co to jest i czy to groźne?
         Mam jeszcze jedno ważne pytanie. Proszę napisać mi, jakie są pierwsze początkowe objawy choroby - raka jelita grubego. Podobno choroba ta ma objawy niewinne, mało dokuczliwe, a później są już poważne problemy. Bardzo proszę o odpowiedź
    - STAŁY CZYTELNIK.

         Jabłka są zaliczane do najzdrowszych owoców. Dzienne zapotrzebowanie na te owoce to dwa jabłka, które można spożywać pod różną postacią. Najwięcej witamin i składników odżywczych zawierają jabłka surowe. Według poważnych autorytetów spożycie dwóch jabłek dziennie zapobiega nawet nowotworom. Radziłabym więc ograniczyć spożywanie jabłek do dwóch dziennie i na surowo, zaś po obiedzie niechby na deser było jedno jabłko lub najwyżej dwa pieczone w piekarniku ze skórką. Będzie mniej gazów.
         Co do innych potraw, które działają na Pana i większość osób w podobnym lub zbliżonym przedziale wieku jak Pan, to radziłabym unikać takich potraw jak kapusta, groch, fasola, bigos, mięsa smażone, przetwory mięsne z obfitą ilością cebuli, zrazy, pasztety, gdyż takie pokarmy działają gazotwórczo i są ciężko strawne. Około 70 roku życia dieta powinna być lekko strawna, a więc mięso białe lub ryby gotowane z warzywami lub na wywarze z jarzyn, ryż na sypko, 2 razy w tygodniu ziemniaki gotowane dla urozmaicenia diety. Od czasu do czasu można zrobić jakiś wyjątek, aby posiłek spełniał nie tylko funkcję odżywczą, ale był też przyjemnością. Zasada jest prosta, zazwyczaj wszystko, co nam smakuje, jest niezdrowe, a więc nie należy popadać w przesadę.
         Co do objawów nowotworu jelita grubego to trudno niekiedy dociec początku tego procesu chorobowego. Należy dbać o codzienne wypróżnienia i sprawdzać, czy nie pojawiła się krew w odchodach. Jest to objaw bardzo charakterystyczny dla wielu chorób układu pokarmowego. Również wszelkie objawy bólowe jamy brzusznej powinny być konsultowane z lekarzem chorób wewnętrznych i chirurgiem (w razie podejrzeń specjaliści zlecą badania dodatkowe: USG, endoskopia itp.). Ważne jest także badanie przy okazji przez lekarza chirurga gruczołu krokowego zwanego prostatą, który u wielu mężczyzn po 50 roku życia powiększył się, prowadząc niekiedy do zrakowacenia, zatrzymania moczu i zatrucia organizmu.
         Na szczęście objawy opisane przez Pana nie należą do niebezpiecznych, są to jedynie symptomy wynikające ze sposobu odżywiania się. Ale konsultacja u lekarza chirurga lub internisty nikomu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie - pozwoli wyjaśnić niepokoje, które Pana absorbują i powodują dyskomfort psychiczny.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Pomorska.pl poleca

    Wideo