Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne menu z kujawsko-pomorskiej Listy Produktów Tradycyjnych

Oprac. AGW
AGW, pixabay.com
Na śniadanie do jajek proponujemy świąteczną szynkę kujawską z kością i chleb z kminkiem ze Stolna. Na obiad warto podać kaczkę nadziewaną po kujawsku, a na deser Kujawiok i mazurek orzechowy. Co Wy na to?

Nasze menu powstało na bazie Listy Produktów Tradycyjnych z województwa kujawsko-pomorskiego, a prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas świąt wielkanocnych sprawdzi się biała kiełbasa w słoiku czy kaczka z weka. Na liście znajdziemy żur kujawski i kujawiok, czyli wielkanocną babę drożdżową.

Świąteczna szynka kujawska z kością na liście jest od czerwca 2009 roku. Szynkę wieprzową z golonką pekluje się w solance tylko z soli kuchennej. Na wierzchu poprzecinamy ją w "kratkę" i nabijamy goździkami, gotujemy i zapiekamy, dzięki czemu otrzymuje ona słony smak z wyczuwalnym aromatem goździkowo-laurowym. taka szynka była przygotowywana właśnie na Wielkanoc.

Mazurek orzechowy na LPT trafił w 2011 roku. To ciasto na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami. Wersję z masą orzechową przygotowywano we wsi Kaniewo. W tym samym roku pojawiła się na liście wielkanocna baba drożdżowa - kujawiok. Ciasto trafiało do piekarnika dopiero po wyrośnięciu w blaszce - dwukrotnie miało podwoić objętość.

Żur kujawski na liście jest od 7 lat. Dodaje się białą kiełbasę, wędzonkę, jajko na twardo lub grzyby. Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska