Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2015. Czy pączki są zdrowe? [wideo]

gloswielkopolski.pl/gloswielkopolski.pl; Zaza Media
Tłusty czwartek 2015.
Tłusty czwartek 2015. gloswielkopolski.pl/gloswielkopolski.pl
Czy pączki są zdrowe? Jaki olej wybrać do ich smażenia, aby były mniej kaloryczne?

Jak podaje portal Zaza Media, Tłusty Czwartek to jedno z najchętniej obchodzonych przez Polaków świąt. Pączki i faworki jemy w domu i w pracy, częstujemy też nimi najbliższych. Najlepsze są oczywiście te domowe. Zanim jednak zaczniemy przyrządzać je sami, pomyślmy chwilę nad rodzajami oleju, który wybierzemy do smażenia. Zarówno faworki, jak i pączki smażymy na głębokim oleju, a źle dobrany może katastrofalnie odbić się na naszym zdrowiu.

Pamiętajmy przede wszystkim, aby wybierać oleje rafinowane, a nie tłoczone na zimno. Te drugie zupełnie nie nadają się do smażenia. Rafinacja to proces oczyszczania ze wszystkich szkodliwych substancji, która w efekcie daje większą wytrzymałość na zmiany termiczne podczas smażenia.

Jednym z najpopularniejszych olejów do smażenia jest olej rzepakowy. Najdłużej utrzymuje świeżość, jest odporny na jełczenie i wysoką temperaturę, dzięki swojemu składowi - zawiera dużą ilość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Jednocześnie ma w sobie ważne, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

- Istotna przy smażeniu jest temperatura dymienia - jest to liczba, która pokazuje, jak mocno można bezpiecznie podgrzać dany tłuszcz - tłumaczy Aleksander Szałajko z Zakładów Tłuszczowych Bielmar, który jest producentem oleju rzepakowego Beskidzki. - Warto sięgać po te oleje, które mają temperaturę dymienia powyżej 180, a by było idealnie - nawet powyżej 200. Dla przykładu: olej rzepakowy dymi w 205 st. C.

Roślinne oleje rafinowane łatwo odsączają się z produktu po smażeniu, co powoduje, że końcowy produkt zawiera mniej tłuszczu, a tym samym mniej kalorii. - Zdejmując pączki lub faworki z patelni musimy pamiętać, że wielokrotne odgrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości i gromadzi szkodliwe związki powstające przy smażeniu. Dlatego rekomendujemy jednokrotne smażenie na tej samej porcji oleju - dodaje Aleksander Szałajko.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska