Młodzi cukiernicy wykonają dowolny wyrób cukierniczy o tematyce zimowej. Każda z prac będzie musiała zawierać minimum pięć figurek na przykład z marcepanu, karmelu itp. Jak zaznaczają organizatorzy, wszystkie elementy powinny być wykonane na miejscu. Dopuszczalne jest tylko użycie gotowych ciast, na przykład biszkoptu, piernika lub innych zbyt pracochłonnych do sporządzenia w dniu konkursu.
Zobacz też: Deser idealny - strucla jabłkowa ze śliwkami [przepis]
- Celem konkursu jest przede wszystkim doskonalenie umiejętności cukierniczych i ciastkarskich wśród uczniów nauki zawodu - przekonuje Izabela Goślińska, wicedyrektor Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. - Chodzi o upowszechnianie tradycji polskiej kuchni i polskich wypieków. Promowanie młodzieży z pasją. Danie im możliwości zaprezentowania swoich prac. Rozbudzanie i rozwijanie zainteresowań. Nawiązanie kontaktów pomiędzy uczniami innych szkół z całego regionu - wymienia wicedyrektor.
Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają cenne nagrody.
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorcówWybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]