Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw" 2014 wybrany [zdjęcia, wideo]

Lech Kamiński
Swoje produkty wystawiła też szkoła rolnicza w Kowalu
Swoje produkty wystawiła też szkoła rolnicza w Kowalu Lech Kamiński
Co zadowoli smakoszy? Pieczona szynka, wódka pigwowo-korzenna oraz tradycyjna krówka. Tak zdecydowali sędziowie.
Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2014&#

Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2014"

- Jestem zaszczycona nagrodą - mówiła Anna Szulc, dyrektorka oddziału bydgoskiego Drobeksu, która wczoraj odbierała pierwszą nagrodę w podtoruńskim Przysieku. Bydgoska szynka pieczona została uznana za najlepszy produkt roku w kategorii zakładów przetwórczych przemysłu rolno-spożywczego. Jedzenie oceniali przedstawiciele Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego i urzędu marszałkowskiego.

Najważniejsze: smacznie i zdrowo!

- Nasza pieczona szynka wieprzowa to wyrób tradycyjny, ze stu gramów mięsa otrzymujemy tylko 90 gramów produktu - zapewnia Anna Szulc. - Myślę, że jurorów urzekł przede wszystkim jej smak.

Drugie miejsce w tej samej kategorii zajęła Wódka Starotoruńska pigwowo-korzenna wyprodukowana przez firmę Vinpol, a trzecie miejsce zdobyła Krówka Kujawska - tradycyjne cukierki wytwarzane przez inowrocławską firmę Inpol.

Rywalizacja była zacięta, w szranki stanęły pyszności z całego regionu. O zwycięstwo walczyły bowiem: piernik gastronomiczny z toruńskiej cukierni Pokojski, chleb żytni z orkiszem pieczony w piekarni Rumińskich w Głogowie, ser sałatkowy Fellada z OSM Łowicz. Do tego: flaki wołowe w rosole od firmy Unifreeze z Miesiączkowa, maślanka z grudziądzkiej mleczarni, wódka chrzanowa z Torunia, chleb z pełnego ziarna z piekarni Piekuś w Inowrocławiu i Chrupki Pałuckie w polewie toffi zakładu Wan-Vit z Janowca Wielkopolskiego. - Komisja sędziowska brała pod uwagę przede wszystkim smak, a następnie skład produktu - mówi Małgorzata Rawa z toruńskiego oddziału Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. - Celem było wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w naszym województwie. Konkurs ma zwracać uwagę konsumentów na to, co warto wybrać spośród szerokiej oferty na sklepowych półkach.

Czernina i gęsina święcą triumfy

O laury walczyły też lokale i szkoły gastronomiczne. Zwycięska statuetka trafiła do restauracji Zajazd Staropolski. Jurorom zasmakowała czernina z kluskami.

Drugie miejsce zdobyły wyroby z gęsiny prezentowane przez restauratorów z Twierdzy Toruń, Fortu IV. - Gęsina jest równocześnie znana i nieznana - wyjaśniał Jerzy Ochojski z Fortu IV. - Można ją przyrządzić na dziesiątki sposobów, my postanowiliśmy pokazać roladę z gęsi po toruńsku, nadziewaną piernikiem, z dodatkiem musu jabłkowego na tłuszczu gęsim i calvadosie.

Trzecie miejsce zdobył Zespół Szkół Mechanicznych z Radziejowa za tradycyjny polski chleb z szarym smalcem i ogórkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska