Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Sitnie po warsztatach już wiedzą jak filetować rybę [wideo, zdjęcia]

(AN)
Panie z dużym zainteresowaniem przyglądały się pracy Anny Kleinowskiej, która prezentowała filetowanie karpia
Panie z dużym zainteresowaniem przyglądały się pracy Anny Kleinowskiej, która prezentowała filetowanie karpia Alicja Kalinowska
Chociaż potrawy z karpia mają w naszej kuchni długą tradycję, to - niestety - ta smaczna ryba gości w naszych domach głównie podczas Bożego Narodzenia.
Lokalna Grupa Rybacka Rybak na swoim terenie działania - w gminach Grudziądz, Płużnica, Radzyń Chełmiński, Świecie n. Osą, Chełmża oraz Wąbrzeźno - istnieją dwa gospodarstwa rybne.

Warsztaty z filetowania ryb w gminie Wąbrzeźno

O tym, że może być inaczej przekonały się uczestniczki warsztatów kulinarnych, które odbyły się w świetlicy w Sitnie. Gospodynie, podczas zajęć, uczyły się m.in. profesjonalnego filetowania ryb. - Nie jest to wcale trudne - przekonywała Anna Kleinowska, która wspólnie z Kingą Becker prowadziła warsztaty.

Oprócz filetowania, kobiety mogły nauczyć się jak dobrze przyrządzić potrawę z ryby. - Ja szczególnie polecam zupę rybną, która jest idealna na zimę, ponieważ bardzo dobrze rozgrzewa. Niestety ryba nie jest zbyt popularna na naszych stołach - dodaje Anna Kleinowska.

Ryby goszczą na naszych stołach podczas świąt

Panie gotowały więc zupę rybną, ale przyrządziły również m.in. karpia w cytrusach oraz pstrąga zawijanego w boczek. - Bardzo lubię ryby. Często podaję je mojej rodzinie. Zwykle jednak są to ryby smażone, bądź w occie. Innych dań nigdy dotąd nie próbowałam robić - obiecuje Anna Lewandowska z Jarantowic.

-Staramy się podawać ryby na spotkaniach organizowanych przez nasze Koło Gospodyń Wiejskich. Takie warsztaty są bardzo dobrym pomysłem, tym bardziej, że niebawem karp będzie gościł na wszystkich stołach. Mam nadzieję, że dzięki temu spotkaniu zachęcimy panie do serwowania ryb - mówi Maria Imiałek, przewodnicząca KGW w Sitnie.

LGR Rybak zachęca do spożywania ryb

Organizatorem warsztatów kulinarnych była Lokalna Grupa Rybacka Rybak. - Przede wszystkim chcemy zachęcić do spożywania ryb. Zależy nam na tym, aby po karpia sięgano częściej, nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia. Tym bardziej, że jest to przecież smaczna ryba - mówi Jakub Kochowicz z LGR Rybak.

Na terenie działania tej grupy - w gm. Grudziądz, Płużnica, Radzyń Chełmiński, Świecie n. Osą, Chełmża oraz Wąbrzeźno - istnieją dwa gospodarstwa rybne.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska