Za 3 tygodnie Święto Niepodległości, w kalendarzu też świętego Marcina. W naszym regionie przy tej okazji jest promowana gęsina. Jak ją upiec, żeby nie była twarda? Dowiedzą się tego uczestnicy warsztatów organizowanych przez Lokalną Grupę Działania "Vistula-Terra Culmensis - rozwój przez Tradycję".
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
W czasie 5-godzinnych warsztatów kulinarnych panie dowiedzą się nie tylko jak upiec gęś, ale też jak przygotować zupę - czerninę z kluskami czy rogale św. Marcina. Zajęcia zakończą się wspólną degustacją. - Warsztaty przygotowujemy wcześniej, żeby na 11 listopada panie mogły już same przygotować te potrawy w domach - mówi przedstawicielka organizatora.
Warsztaty dla 4 gmin podzielono na dwa spotkania, pierwsze dla mieszkańców gminy Grudziądz już we wtorek 21 października w Rozgartach w świetlicy wiejskiej. Mieszkańcy gmin Chełmno, Lisewo i Stolno będą się szkolić w zakresie potraw z gęsiny dwa dni później w Robakowie. Oba warsztaty odbędą się w godzinach 10:00 - 15:00. Lista, na której było 40 miejsc szybko się wypełniła.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc