Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaku 2014. Smak Roku jurorzy trzymają w tajemnicy. Będzie hit w Grucznie!

(aga)
b Jury złożone z kucharzy, restauratorów, producentów nalewek i piw, a także specjalistów w dziedzinie żywienia oceniało każdy produkt z osobna. Zajęło im to prawie cztery godziny
b Jury złożone z kucharzy, restauratorów, producentów nalewek i piw, a także specjalistów w dziedzinie żywienia oceniało każdy produkt z osobna. Zajęło im to prawie cztery godziny fot. Andrzej Bartniak
Kiełbasa kociewska jak z weka, pierogi wigierskie, śmietana, wino agrestowe, Jabkolo, okowita z moreli i ser babuni miały najlepsze notowania podczas konkursu na Smak Roku 2014, który odbył się w miniony wtorek. Wybór Smaku Roku jest najważniejszym elementem Festiwalu Smaku w Grucznie.
Który z przysmaków, zgłoszonych do konkursu, otrzymał tytuł Smaku Roku 2014 dowiemy się w sobotę. Wczoraj dwa zespoły jurorów złożone z profesjonalistów oraz dziennikarzy i polityków wybierały najsmaczniejszą potrawę.

Gruczno. Wybór Smaku Roku 2014 - Tak smakuje polska wieś

Oceniały dwa składy jury: profesjonalistów - czyli kucharzy, restauratorów, producentów nalewek i piw oraz jury amatorskie - czyli artyści, dziennikarze i politycy.

Przeczytaj też: Festiwal Smaku 2014 w Grucznie. Na warsztat wezmą daniela i jesiotra

Smak Roku 2014 musieli oni wyłonić spośród 60 produktów, serwowanych w sześciu kategoriach: pieczywo, przetwory mleczne, wędliny, dania gorące, alkohole i przetwory.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Wyniki są trzymane w tajemnicy. Zostaną ogłoszone jutro, czyli pierwszego dnia FestiwaluSmaku. Laureat będzie zacierał ręce, bo co rok stoisko wystawcy, którego produkt zdobył tytuł Smak Roku, jest oblegane przez smakoszy.
Festiwal Smaku odbędzie się w Grucznie już dziewiąty raz. W tym roku zaprezentuje się na nim blisko 150 wystawców. Większość będą stanowić producenci tradycyjnej żywności: pieczywa, wędlin i serów, ale też winiarze, nalewkarze, specjaliści od przetworów owocowych, warzywnych oraz z podrobów i ryb. Wśród nich znajdziemy też stoiska z rękodziełem, przyprawami z całego świata i aleję miodów, którą co rok opanowują pszczelarze z całej Polski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska