Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krajna promuje dziczyznę. Uczy jak ją przyrządzić

Lucyna Sztandera
Wszyscy uczestnicy warsztatów z dużą uwagą śledzili każdy ruch kulinarnych mistrzów. Nawet, gdy siekali cebulę
Wszyscy uczestnicy warsztatów z dużą uwagą śledzili każdy ruch kulinarnych mistrzów. Nawet, gdy siekali cebulę Lucyna Sztandera
Tym razem w Wałdowie Lokalna Grupa Działania Nasza Krajna zorganizowała warsztaty kulinarne "Dziczyzna na polskich stołach".

Podczas spotkania powstały smakowite potrawy, takie jak gulasz wołowo-warzywny z dziczyzny, zrazy z daniela, biała kiełbasa, tatar z jelenia, wędzonki czy strogonow z jelenia z pieczarkami.

Była także teoria

`
Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się dodatkowo wielu ciekawych rzeczy na temat dziczyzny, jej rodzajów, oprawiania, przechowywania oraz konieczności badania. Podczas warsztatów cztery panie podjęły się rywalizacji konkursowej. Komisja w składzie: Aleksandra Szulc, Ewa Czapiewska-Siekierka, Mieczysław Ciepłuch, Waldemar Stupałkowski, Paweł Toczko i Władysław Szyling ocenili zrazy z dziczyzny wykonane przez uczestniczki.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Czyje najlepsze zrazy?

`
Podczas Jarmarku św. Wawrzyńca nastąpiło uroczyste ogłoszenie wyników wyników i wręczenie nagród. Pierwsze miejsce jury przyznało Wiesławie Siekierce. Drugie miejsce za swoje zrazy zdobyła Barbara Rydzkowska. Na trzecim miejscu zostały ocenione zrazy Bożeny Mania, a Krystyny Piekarskiej na czwartym. Na zakończenie warsztatów wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska