Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Solec Kujawski: Dinozaurom stuknęło już pięć lat

(ale)
Szef kuchni Jakub Micianiec serwował potrawy kujawskie w asyście Darka Kużniaka, finalisty Top Chef 2013 oraz Anny Niedziałkowskiej z hotelu Fryderyk w Dusznikach Zdrój
Szef kuchni Jakub Micianiec serwował potrawy kujawskie w asyście Darka Kużniaka, finalisty Top Chef 2013 oraz Anny Niedziałkowskiej z hotelu Fryderyk w Dusznikach Zdrój Adam Lewandowski
Burmistrz Teresa Substyk: - Jurapark świetnie promuje Solec Kujawski

Zachwyt Bałtowem. Dlaczego nie u nas?

Osiem lat temu ówczesną wiceburmistrz Teresę Substyk odwiedziła mieszkanka Solca. Bo ktoś z jej rodziny pracował w Bałtowie, więc przyniosła ulotkę. Zaproponowała: - Może i u nas postawić dinozaury?

- Poszłam z tym do burmistrza Antoniego Nawrockiego - wspomina Teresa Substyk. - Powiedział, że trzeba pojechać i zobaczyć. Wróciłam urzeczona. Bo w pogrążonym bezrobociem Bałtowie, gdzie poza piękną okolicą, nic nie było, na wysypisku śmieci, staraniem tylko garstki osób, powstał Jurapark, który dał pracę ludziom i rozsławił tę wieś na całą Polskę.

I Bałtów przyjechał do Solca. A w Solcu, za ośrodkiem sportu i rekreacji, basenem i domem kultury był park zwany małpim gajem. Niebezpieczny teren, z dzikim wysypiskiem śmieci, gdzie grasowało nieciekawe towarzystwo. Władze Solca nie za bardzo wiedziały, jak z tym się uporać. I ten właśnie teren zaproponowano Stowarzyszeniu Delta w Bałtowie na budowę parku jurajskiego. I oto wśród starodrzewia stanęło pięć lat temu ponad 100 dinozaurów.

- Uporządkowany został teren. Mieszkańcy mają wstęp do Juraparku za darmo - wylicza burmistrz Teresa Substyk. - Ludzie znaleźli tu pracę. Jurapark znakomicie promuje nasze miasto. Powstał ogromny parking. Spotkać tu można tysiące aut z rejestracjami z najdalszych zakątków Polski. Zarabia też gmina, bo przecież Jurapark płaci podatki.

Nowy sezon, nowa restauracja

Zobacz także: Dinozaury w Myślęcinku już się obudziły! [zdjęcia]

Właśnie w Juraparku rozpoczął się nowy sezon. Otwarto też po zmianach restaurację Jurajską. Z pompą. Z Olą Pieczarą, finalistką programu The Voice of Poland.

- Postawiliśmy na kuchnię kujawską - mówi Jakub Micianiec, nowy szef kuchni. - Bo przecież jesteśmy w Solcu Kujawskim. Serwujemy więc gęś - oczywiście z Kołuby Wielkiej, klapacze, czyli placki ziemniaczane po kujawsku, konfitury z buraków czerwonych, żurek kujawski na zakwasie razowym. Stawiamy też na dziczyznę i ryby słodkowodne, w tym jest sandacz w sosie kurkowym...

Wiele też ma się zmienić we samym Juraparku. M.in. w maju, w nowym arboretum posadzi drzewo Irena Santor - honorowy obywatel Solca Kujawskiego.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska