Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ruszy program kulinarny dla seniorów i młodzieży

(PAK)
Efektem finalnym będzie wyszukanie jednego wspólnego, regionalnego produktu i stworzenie książki kucharskiej
Efektem finalnym będzie wyszukanie jednego wspólnego, regionalnego produktu i stworzenie książki kucharskiej sxc.hu
Stanie się to w ramach międzygminnego projektu "Smaki emocji". Realizować go będzie Stowarzyszenie Młode Dęby.

Popularne powiedzenie głosi - do trzech razy sztuka. Tak było w przypadku programu, o realizację którego starało się Stowarzyszenie Młode Dęby.

- Zawsze brakowało nam trzech, czterech punktów. Udało się dopiero za trzecim razem. Za kilkanaście dni w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020 w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej, zaczynamy realizację ciekawego projektu "Smaki emocji" - informuje Agnieszka Ziółkowska, prezes stowarzyszenia.

Integracja? O to właśnie chodzi

W przedsięwzięciu uczestniczyć będzie 50-osobowa grupa z trzech sąsiadujących ze sobą sołectw z trzech różnych gmin i powiatów.

Jest to: gmina Dąbrowa (powiat mogileński), sołectwo Laski Wielkie i Nowa Wieś Pałucka (powiat żniński) oraz sołectwo Kołodziejewo (powiat inowrocławski).

- Nie chcieliśmy zamykać się tylko na gminę Dąbrowa. Zależało nam, by zrobić projekt regionalny, gdzie możliwa będzie integracja międzyregionalna i międzypokoleniowa mieszkańców sąsiadujących ze sobą Pałuk i Kujaw - dowiadujemy się.

- Odbiorcami naszych działań mają być osoby powyżej 60 roku życia oraz dzieci i młodzież w wieku od 8 do 15 lat. Pierwsza grupa będzie liczniejsza. Przewidujemy, że będzie to trzydzieści osób, kobiet i mężczyzn. Druga, mniejsza grupa, składać się będzie z młodszych uczestników - dodała nasza rozmówczyni.

Zobacz także: Śliwice. Na stole pieczone szynki i kaczki z pomarańczami

Przygotują zestawy różnych potraw

Czym więc zajmą się uczestnicy przedsięwzięcia? Projekt przyczyni się do rozwiązania problemu marginalizacji osób starszych w społeczności wiejskiej. Zostanie to zrobione poprzez aktywny udział w warsztatach kulinarnych, rękodzieła i obsługi nowoczesnych technologii informacyjnych.

- Chcemy też integrować pokolenia poprzez wzajemne uczenie się i dzielenie doświadczeniem. Efektem finalnym będzie wyszukanie jednego wspólnego, regionalnego produktu i stworzenie książki kucharskiej w wersji drukowanej i multimedialnej. Przewidujemy też konferencję, podczas której zorganizowana zostanie debata na temat roli seniorów w życiu społecznym. W związku z tym, że odbędzie się ona w grudniu, uczestnicy projektu przygotują zestaw potraw wigilijnych, a panowie zostaną zaproszeni do udziału w konkursie kulinarnym "Ludwiku do rondla" - zdradza Agnieszka Ziółkowska.

W trakcie trwania przedsięwzięcia uczestnicy zaprezentują zestawy potraw także podczas dożynek, odbywających się w ich miejscowościach.

Jesteś zainteresowany? Zgłoś się już dziś

Projekt ma być kontynuowany. W przyszłości członkowie stowarzyszenia będą starali się m.in. o to, by wspomniany wcześniej produkt kulinarny znalazł się na liście produktów regionalnych.

Osoby zainteresowane udziałem w przedsięwzięciu, powinny już teraz kontaktować się z Agnieszką Ziółkowską pod nr tel. 501 745 355. Dodajmy, że terminy spotkań nie są jeszcze wyznaczone.
- Te ustalimy dopiero po spotkaniach z uczestnikami projektu - usłyszeliśmy.

Realizacja projektu "Smaki emocji" rozpocznie się 1 maja, zakończy z końcem bieżącego roku

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska