Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Stolnie pieką chleb najlepszy w województwie. "Jest lepszy nawet od pierników toruńskich"

mona
Prezes Zofia Panasiuk cieszy się, że to właśnie smak chleba produkowanego w stolnieńskiej piekarni zyskał uznanie głosujących
Prezes Zofia Panasiuk cieszy się, że to właśnie smak chleba produkowanego w stolnieńskiej piekarni zyskał uznanie głosujących mona
- Jest lepszy nawet od pierników toruńskich - mówi Zofia Panasiuk, prezes piekarni w Stolnie. - Tak zdecydowali słuchacze radia RMF FM.

Doceniony chleb znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych.

W Stolnie ucieszyli się, gdy spiker radiowy ogłosił wyniki konkursu, do którego przystąpili.

Chleb docenili słuchacze

- Radiowcy dostali listę produktów tradycyjnych z Urzędu Marszałkowskiego i ogłosili konkurs pod nazwą "Kulinarna lista przebojów lata" - mówi Zofia Panasiuk, prezes Wiejskiej Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej w Stolnie. - Nasz chleb z kminkiem konkurował z kajmakiem, piernikami toruńskimi, białą kiełbasą w słoiku z Łabiszyna, marchwią krychano z Kujaw, powidłami śliwkowymi z Dolnej Wisły oraz szynką kujawską z kością. Słuchacze mieli wskazać, który spośród tych siedmiu produktów jest według nich najsmaczniejszy.

Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!

Głosowano za pośrednictwem internetu.- Z jednego komputera można było oddać tylko jeden głos- wyjaśnia pani prezes. - I nam się udało! Nasz chleb z kminkiem zdobył aż 43 procent wszystkich oddanych głosów. To dla nas wspaniałe wyróżnienie, ale również świetna bezpłatna promocja. Kajmak zyskał 14 procent głosów, kiełbasa -13, a powidła - 10 procent. Zatem znacząco zdystansowaliśmy konkurencję.

W ciągu jednego dnia kilka w radiu kilka razy mówiło się o Stolnie i o wyjątkowych walorach smakowych produkowanego tutaj chleba.

Dobry chleb - to nie za 99 groszy

Chleb z kminkiem to nie jedyny przysmak produkowany w tutejszej piekarni, który znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych naszego województwa.

- Są już na niej nasze trzy chleby - informuje prezes Panasiuk. - W 2008 roku wpisany został chleb z makiem ze Stolna, natomiast rok później - stolnieński razowiec ze słonecznikiem i właśnie chleb z kminkiem.

Jakość i smak

Piekarnia w Stolnie istnieje od 1974 roku. Od początku swojego istnienia opiera produkcję na tradycyjnych metodach zachowując dawne receptury. Piekarze dbają o jakość chleba i zachowanie dawnego smaku.

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska