Wielkanoc? Mamy na nią pomysł!

Dodano: 8 kwietnia 2012, 15:45 Autor:

Sernik a'la Jakubaszek i żur Marii Kierzkowskiej, czyli jak znani torunianie spędzają święta.
Dominika Miękus: Wegetariańska Wielkanoc? Czemu nie?

Dominika Miękus: Wegetariańska Wielkanoc? Czemu nie? (fot. Lech Kamiński)

Przeczytaj więcej

Sernik a'la Jakubaszek, żur Kierzkowskiej i pistolet na wodę Kafki Jaworskiej. Jesteście ciekawi, jak znani torunianie spędzają święta?
- Ekstrawagancja na święta? Nie ma mowy! - śmieje się Maria Kierzkowska, aktorka Teatru Wilama Horzycy w Toruniu. - U mnie w domu wszystko musi być tradycyjne od A do Z: malowanie jajek, samodzielne przygotowywanie święconki i wszystkich potraw wielkanocnych. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego.

Przeczytaj także: Wielkanocny poranek. Kaszuby w śniegu! [zdjęcia]

Popisowe danie Marii Kierzkowskiej?
- Żur - odpowiada bez wahania aktorka. - To bardzo tradycyjny przepis: kroimy mięso w drobną kostkę i zalewamy żurem, a na koniec dodajemy chrzan, jajko i gotowe!
Aktorka przyznaje, że stało się już rodzinną tradycją, że razem z siostrami własnoręcznie przygotowuje pisanki.
- Mam na to swój patent - mówi. - Jajka zanurzam w wosku, a następnie maluję własnoręcznie wykonanym piórkiem. Nie wyobrażam sobie kupionych w sklepie pisanek albo korzystania z gotowych naklejek na jajka.
Jedynym minusem dla Marii Kierzkowskiej jest to, że nie dostanie prezentu od wielkanocnego zajączka.
- Niestety, ta tradycja nigdy nie pojawiła się w mojej rodzinie, a szkoda, bo to miłe dostać prezent nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, ale i Wielkanocy - mówi ze smutkiem aktorka.

Święta po wegetariańsku? Czemu nie!

Koleżanka po fachu Marii Kierzkowskiej, czyli Dominika Miękus, aktorka Teatru "Baj Pomorski” również przyznaje, że jej święta są bardzo tradycyjne.
- Dużo rzeżuchy, pisanek, zajączków i baranków - wylicza jednym tchem. - Wielkanoc dla mnie to miłe chwile w gronie rodziny przy bogato zastawionym stole. To też doskonały moment, kiedy można trochę odpocząć i naładować baterie.
A co znajdzie się na wielkanocnym stole Dominiki Miękus?
- Jestem wegetarianką, więc na pewno ryby, ale ciekawie podane np. w cieście albo w porach - mówi. - Trudno się zdecydować, która lepsza.

Sernik radnego rozpływa się w ustach

Radny Rady Miasta Torunia Michał Jakubaszek już kilka dni przed Wielkanocą wspólnie z żoną planuje święta.
- Wypisujemy, co będziemy gotować - przyznaje. - Ja uwielbiam gotować i kocham jeść, więc czynnie włączam się w przygotowania do świąt. Na te nadchodzące przygotowuję swoją specjalność - tradycyjny sernik, ale z budyniem i malinami. Jest naprawdę doskonały, a przepis jest bardzo prosty.
Radny zdradza też , że obowiązkowo maluje pisanki i chodzi ze święconką.
- A potem już tylko siedzenie za suto zastawionym stołem - rozmarza się.

Byle nie za stołem

Kafka Jaworska, dyrektor Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest i szefowa Kina Centrum jeszcze nie wie, jak będą wyglądać jej święta. A wszystko to za sprawą jej męża.
- W tym roku święta zbiegną się z rocznicą naszego ślubu, więc mąż przygotował dla nas i syna niespodziankę: wyjazd w niewiadomym kierunku - śmieje się Kafka Jaworska. - Jedno jest pewne: gdziekolwiek nie będziemy, będzie na pewno bardzo miło.
Szefowa Kina Centrum przyznaje, że nie lubi świąt spędzanych za stołem.
- W zeszłym roku też zrobiliśmy sobie wycieczkę w święta - zdradza. - Pierwszy dzień świąt najlepiej spędzić w ruchu. Za to w drugi razem z koszem pełnym smakołyków i 6 pistoletami wodnymi jedziemy świętować do naszych rodzin. Emocji nie zabraknie.

Wiadomości Toruń

Sernik budyniowy z malinami

Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 budynie waniliowe
- kostka margaryny 250 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- maliny w syropie

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, 3 żółtka, margarynę, utrzeć ciasto i wyłożyć nim blachę. Masa serowa: miksujemy twaróg, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 0,5 szklanki oleju, 2 budynie i wyciśnięty sok z cytryny. Masę serową wlać do blachy z ciastem i piec w piekarniku przez około 45 minut. Pozostałe białka z cukrem wyłożyć na ciasto i piec około 15 minut. Ciasto podać z malinami w syropie.

Czytaj więcej o:
  • dominika miekus
  • kafka jaworska
  • maria kierzkowska
  • michal jakubaszek
  • sernik budyniowy
  • torun
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
pomorska24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najpopularniejsze

Czy uważasz, że na toruńskiej Starówce jest za dużo banków?

wyniki głosowania
Liczba głosów: 380.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z kolportażem »

Zadzwoń 800 111 006

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

pomorska.pl jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.pomorska.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.