Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Kluski ziemniaczane [przepis Czytelniczki]

Krystyna Wolak (opr. ska)
Obrane ziemniaki (ok.10 średnich) ucieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane, można też do utarcia wykorzystać maszynkę elektryczną do mielenia mięsa), odcedzić na durszlaku, dodać soli, mąki, wbić 1 jajko i wyrobić na masę.
Obrane ziemniaki (ok.10 średnich) ucieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane, można też do utarcia wykorzystać maszynkę elektryczną do mielenia mięsa), odcedzić na durszlaku, dodać soli, mąki, wbić 1 jajko i wyrobić na masę. sxc.hu
Przepis pani Krystyny Wolak na kluski ziemniaczane.

Obrane ziemniaki (ok.10 średnich) ucieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane, można też do utarcia wykorzystać maszynkę elektryczną do mielenia mięsa), odcedzić na durszlaku, dodać soli, mąki, wbić 1 jajko i wyrobić na masę, która odrywa się od dłoni - wyrabiamy ręką.

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.

Kluski puszczamy z deski do wrzącej osolonej wody, mieszamy co jakiś czas, aż przegotują się, odlewamy, przelewamy wodą, by kluski nie posklejały się.

Jeśli klusek nie dodajemy do zupy, można ich nie przelewać zimną wodą, tylko gorące odcedzić i okraszamy przesmażonym surowym boczkiem. Dosolić do smaku. Kluski podajemy z twarogiem lub gotowaną kiszoną kapustą z przyprawami.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska