Jesteś tu: Strona główna Kuchnia Artykuł

"Gotuj z Pomorską": Kiełbasa wędzona swojskiej roboty [przepis Czytelniczki]

Dodano: 2 listopada 2011, 11:30 Autor:

Uwędzone kiełbasy przetrzymywać w pozycji wiszącej w zimnym przewiewnym pomieszczeniu zabezpieczonym od światła.

Uwędzone kiełbasy przetrzymywać w pozycji wiszącej w zimnym przewiewnym pomieszczeniu zabezpieczonym od światła. (fot. sxc.hu)

- Znalazłam kilka przepisów mojej babci - mówi pani Barbara i dodaje: - Z biegiem czasu je udoskonalałam. Produkty, z których się je robi są dostępne w każdym sklepie, a sposób przyrządzenia dań jest bardzo łatwy.

Składniki:

4 kg wieprzowiny (z łopatki, karkówki, z szynki)
1 kg wołowiny bez błon
75 dag słoniny
10-15 dag soli
1 dag saletry
5 g pieprzu
5 g gorczycy grubo tłuczonej
parę ziaren zmielonego ziela angielskiego
2 ząbki czosnku (roztartego solą)
jelita

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.

3/4 wołowiny pokrajać w cienkie plastry, potem w nieduże paseczki. Pozostałą część wołowiny i wieprzowiny zemleć, dodać saletrę i sól, dobrze wymieszać i pozostawić na kilka godzin.

Następnie dodać zmielone korzenie i czosnek, wymieszać i zostawić do macerowania. Mięso dobrze wyrobić, tak żeby wytworzyła się jednolita masa.

Napełnić ściśle jelita, uważając by nie wpychać powietrza (powietrze można usuną nakłuwając jelito szpilką). Końce kiełbas związać.

Gotowe kiełbasy powiesić na drążku. do obsuszenia. Następnie kiełbasy wędzić w zimnym dymie przez 5 dni (po kilka godzin dziennie). Kiełbasy można przygotować bez dodatku mięsa wołowego (ja dodaje piersi indycze swojego chowu) lub zwiększyć proporcjonalnie ilość słoniny.

Uwędzone kiełbasy przetrzymywać w pozycji wiszącej w zimnym przewiewnym pomieszczeniu zabezpieczonym od światła.

Czytaj więcej o:
  • jak zrobić domową kiełbasę
  • wędzona kiełbasa
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie
zgodnie z postanowieniami "Regulaminu korzystania z artykułów prasowych"
i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem
Najciekawsze artykuły
z Polska Press
Najciekawsze artykuły
z Polska Press
pomorska24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najpopularniejsze

Obiady:

wyniki głosowania
Liczba głosów: 36.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt z kolportażem »

Zadzwoń 800 111 006

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy społecznościowe

pomorska.pl jest częścią grupy Polska Press
Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie zastrzega, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.pomorska.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Polska Press i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

- nota wydawnicza, zakup treści

Wszelkie prawa zastrzeżone. Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2015.