Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaczna kuchnia na lato [przepisy]

Bożenna Szymańska
sxc
Lato kusi warzywami, owocami i daniami lekkimi, ale pełnymi urody. Oto kilka smakowitych letnich przepisów na potrawy light.

PILAW PROSTY
Kurze udka trzeba podsmażyć najpierw na patelni, a potem włożyć na dno naczynia żaroodpornego, dodać przesmażoną cebulkę i nasypać ryżu, na który nałożyć świeże, pokrojone w plasterki pieczarki. Takich warstw ryżowo-pieczarkowych może być kilka, ale na wierzchu musi być ryż. Całość podlewamy rosołkiem z koncentratu i wstawiamy na dwie godziny do piekarnika, w którym pieczemy potrawę na nie za wysokim ogniu...

ZRAZIKI z piersi kurczaka...
W lekko rozbite płaty z piersi kurczaka (lub w plastry schabu) zawinąć szynkę, posiekaną pietruszkę i serek topiony ziołowy. Następnie obsmażyć na patelni, a potem podlać dwoma szklankami wody. Z wytopionego serka robi się pyszny sos serowy.

GRILLOWANE SZPARAGI
(według Ewy Wachowiak)

Składniki:
1 szklanka startego kanadyjskiego sera Cheddar (może być inny, ale ostry)
12 szparagów
2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
5 łyżek oliwy
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
pieprz

Oczyść szparagi, blanszuj je przez 3 minuty w osolonej wodzie, ostudź w wodzie z kostkami lodu. Osącz i odłóż. Zrób sałatkę z pieczarek: wymieszaj oliwę, wodę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej pieczarki i dokładnie je wymieszaj. Szparagi upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika, aż pokażą się ciemne paski. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i posyp startym serem cheddar. Włącz grill, zapiekaj tylko tak długo, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Uwaga: zamiast szparagów możesz użyć cukinii pokrojonych wzdłuż w paski o długości i grubości szparagów.

Można także świeże szparagi ułożyć na ruszcie w kombiwarze i skropić je olejem. Piec około pół godziny, a jeść skropione sokiem z cytryny. Są pyszne.

NALEŚNIKI Z RÓŻNOŚCIAMI

Podstawowe ciasto:
Na ćwierć kilo mąki należy wziąć 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody, 2 jaja i szczyptę soli. Ciasto trzeba zmiksować labo utrzeć trzepaczką. Musi być gładkie, śliskie i błyszczące. Powinno odpocząć z pół godziny zanim zaczniemy smażyć naleśniki.

Można je nadziewać na słodko: świeżymi owocami, konfiturą lub dżemem i podsmażyć jeszcze raz na chrupko. Podawać można z lodami i bitą śmietaną. Można też podać tradycyjnie: z twarożkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Nadzienie do naleśników może być różne: można usmażyć mrożony szpinak (lub świeży) z boczkiem i śmietaną, można usmażyć pieczarki z cebulką i wówczas podać naleśniki z sosem pomidorowym. Można też zrobić przedziwny misz - masz: z przesmażonych pomidorów, cebuli, parówek i papryki, a do tego wszystkiego dorzucić czerwoną fasolę z puszki.

Można też zrobić tort naleśnikowy: w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układać warstwami: naleśniki, pokrojoną wędlinę, usmażone pieczarki z cebulką, utarty ser żółty. Na końcu powinien być ser.

Wszystko zależy od naszej inwencji...

ZUPA WIŚNIOWA
(według Krystyny Berndt)

Przygotować trzy garście wiśni. Połowę wydrylować, a połowę z pestkami ugotować z zielem angielskim - kubabą - jak mówią na wsiach, liściem laurowym, skórką cytryny. Bez soli, ale z odrobiną cukru. Osobno należy ugotować wędzonkę i osobno wiśnie wydrylowane. Potem łączy się wszystkie smaki i doprawia octem winnym... Można zupę zaciągnąć śmietaną.

Zupa ma smak słodko-kwaśny i trochę przypomina czerninę. Dziwna, ale smakowita.

SAŁATKA GYROS

Składniki
1 główka kapusty pekińskiej lub sałaty jakiekolwiek
4 filety z kurczaka
2 cebule
1 ogórek lub 3 korniszony
1 puszka groszku lub kukurydzy
papryka czerwona
przyprawa do gyrosu
keczup
majonez

Filety pokroić na paski, wymieszać z przyprawą i usmażyć na rumiano. Kapustę pekińską i paprykę pokroić na paski, cebulę i ogórki w kostkę, dodać odsączony groszek lub kukurydzę. Do majonezu dodać łyżkę keczupu i wymieszać z sałatką. Wierzch posypać usmażonymi filecikami.

Takie sałatki, w których bazą jest usmażona pierś kurczaka czy inne mięso oraz jakaś sałata zielona można zrobić ze "wszystkiego zielonego", co leży w lodówce. Można dodać łodygi selera, rzodkiewkę, czerwoną cebulę, jabłko, natkę pietruszki czy koperek lub szczypiorek. Można zrobić sobie PUCHAR WITAMINOWY i wówczas doprawić owe warzywa odrobiną oleju czy oliwy, pieprzem, świeżymi ziołami (ja uprawiam ciągle rzeżuchę) i sokiem z cytryny. Soli sypiemy niewiele!

KREWETKI NA LATO
Mrożone krewetki rozmrozić na sicie, wrzucić na odrobinę dobrze rozgrzanej oliwy. Dodać czosnek pokrojony w talarki. Smażyć krótko (po 1,5 minuty z każdej strony).

Awokado przekroić na pół i wydrążyć ze skorupki. Posiekać w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z krewetkami. Można dodać majonez, ale po co. Taka porcja jest dietetyczna i bardzo odżywcza. Należy ją podać w ładnym pucharku i ozdobić świeżą bazylią i pomidorkiem koktajlowym.

ŻEBERKA PO KANDYJSKU
Kroimy żeberka na zgrabne kawałki i wkładamy je do sosu sojowego wymieszanego pół na pół z wodą. Dodajemy pieprz oraz odrobinę sosu teriyaki (ważne!). Ten sos nadaje potrawie cały smak, ponieważ to on jest słodko-kwaśny. Dodajemy imbir i trzy cebule pokrojone w plastry.

Przez całą noc trzymamy żeberka w lodówce. Na drugi dzień wyrzucamy cebule, a żeberka wybieramy z sosu i smażymy na bardzo gorącym oleju do zrumienienia. Gdy są usmażone, wylewamy olej z patelni, a dodajemy sos, w którym żeberka moczyły się w lodówce.

Do drugiego garnka wkładamy 4 łyżki ketchupu, 1 łyżkę sosu sojowego, trzy łyżki octu, sok z ananasa z puszki, trzy łyżki brązowego cukru i 1-1,5 łyżeczki wymieszanej z wodą mąki ziemniaczanej. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Gdy sos zaczyna gęstnieć dodajemy ananas z puszki, paprykę zielona i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos będzie gęsty. To wszystko wylewamy na żeberka i troszkę jeszcze gotujemy. Jemy ze smażonymi ziemniakami...

Podobnie można zrobić kurczaka.

CIASTO DZIECIŃSTWA
Składniki: 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 kostki masła, 3-4 łyżki kakao, prawie pełna paczka płatków owsianych, bakalie: rodzynki, figi, pokrojona lub zestrugana w wiórki gorzka czekolada, konfitury.

Przygotowanie: Jajka ukręcić z cukrem, dodać stopione przestudzone masło, kakao, bakalie i na końcu płatki. Ułożyć dość ciasno w tortownicy. Polać gorącą polewą kakaową (1/2 kostki masła, 3-4 łyżki kakao, pół szklanki cukru pudru). Wstawić do lodówki. Samo zdrowie.

LEMONIADA
Składniki: 7 cytryn, 20 dag miodu lub cukru, 6 szklanki wody, kostki lodu.

Przygotowanie: Zagotować wodę z miodem (lub cukrem), ostudzić. Dolać sok z sześciu cytryn. Siódmą pokroić w plasterki. Do każdej porcji dodać plasterek cytryny i ewentualnie kotka lodu, lemoniada powinna być schłodzona.

PTASIE MLECZKO
Produkty: 1 litr mleka, żelatyna (trochę więcej niż każą dać na litr płynu), aromat migdałowy, rumowy lub jaki kto lubi i trochę barwnika spożywczego (jeśli nie macie to mleczko będzie białe), słodzik lub 8 łyżek cukru.

Wykonanie: mleko zagotować z aromatem i barwnikiem. Żelatynę wymieszać w odrobinie gorącego mleka i dodać do reszty mleka (nie gotować). Na koniec dodać słodzik. Ostudzić. Nie dużą blaszkę wyłożyć folią aluminiową i wlać zimne mleko z żelatyną. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż się dobrze zetnie. Wyjąć z blaszki, zdjąć folię i pokroić na kawałeczki. Ja robię to w pucharkach do lodów.

GALARETKOWIEC
Można go zrobić w dużej tortownicy na biszkopcie z 3 jaj.

Produkty: 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 łyżki żelatyny, 1/4 szklanki cukru, 4 galaretki, każda w innym kolorze.

Wykonanie: każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i odstawić do stężenia. Potem pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Mleko zagotować z cukrem, odstawić, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

PIZZA Z FANTAZJĄ
Składniki: 30 dkg mąki, 5 gramów mąki, 2 łyżki oliwy, kukurydza konserwowa, 4 kawałki karczochów, 2 plastry szynki, klika plasterków suszonej kiełbasy.

Wykonanie: Wyrobić ciasto. Na blasze wyklepać z niego kilka placków, posmarować keczupem i układać na nich podane składniki lub też inne według własnej fantazji. Im bogatsza pizza tym lepsza i ciekawsza. Pizzę zapiec w piekarniku lub na gorącym, mocnym grillu. Ta pizza zrobiła ostatnimi laty sporą karierę. Można ją robić w domu lub na działce.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska