Choroby serca, według badań naukowców, bardzo rzadko pojawiają się w społeczeństwach bardziej pierwotnych, odżywiających się prosto i naturalnie. Najbardziej widoczne to jest wśród długowiecznych górali na różnych kontynentach. Tam podstawą wyżywienia zawsze była dieta - głównie jarsko-mleczna z dużą ilością różnych warzyw, owoców, prostych przetworów warzywnych z dodatkiem produktów mlecznych. Mało jadano mięsa, tłuszczy, potraw smażonych i mocno przetworzonych. W zasadzie pojawiały się tylko w okresach świątecznych. Prawie nie używano potraw słodzonych. Źródłem słodyczy bywał głównie miód i suszone owoce.
Również liczni naturaliści zaobserwowali, że gdy zalecano chorym na serce, miażdżycę, niedomagania układu krążenia dietę podobną do diety społeczeństw długowiecznych - a więc jarsko-mleczną z dużą ilością warzyw gotowanych jak i surowych - wiele dolegliwości i chorób serca oraz układu krążenia ustępowało. Oczywiście taka kuracja zawsze trwała pewien czas i jej efekty korzystne zależne bywały mocno od samodyscypliny osób ją podejmujących.
Ta forma ograniczania i zapobiegania prawdziwej epidemii chorób serca obecnie jest coraz szerzej propagowana, zwłaszcza na gruncie ekologicznej profilaktyki zdrowotnej.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak Kozidrak spełnia się jako babcia. Paparazzi przyłapali ją na luzie i bez doczepów
- Sykut straci posadę w "Tańcu z Gwiazdami"? Oto, co mówi o planach na przyszłość
- Tak mieszka Luna. Widok z okna zapiera dech. Podobnie jak to, co jest w salonie
- Małgorzata Kożuchowska odsłania nagie uda w kuszącej pozie. Widać, że się wyluzowała