Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czego nie powinniśmy jeść podczas przyjmowania leków?

(mp)
Osoby przyjmujące lekarstwa z zawartością żelaza powinny wystrzegać się jedzenia szpinaku
Osoby przyjmujące lekarstwa z zawartością żelaza powinny wystrzegać się jedzenia szpinaku sxc.hu
Przyjmując lekarstwa należy zrezygnować ze spożywania niektórych pokarmów oraz napojów. Zamiast wspomóc organizm, możemy mu bowiem zaszkodzić.

Listę farmaceutyków otwierają oczywiście antybiotyki, których nie wolno popijać napojami mlecznymi. Powód? Wapń zawarty w mleku może utrudniać wchłanianie antybiotyku z jelit. Napoje te można spożywać dopiero dwie-trzy godziny po przyjęciu lekarstwa.

Zdradliwy jest także sok z grejpfruta. Zrezygnować z niego powinny osoby przyjmujące medykamenty na nadciśnienie. Popicie takich leków sokiem grejpfrutowym może skutkować zaburzeniami rytmu serca, gwałtownym spadkiem ciśnienia krwi oraz bólem głowy. Napój grejpfrutowy niewskazany jest również podczas przyjmowania leków przeciwuczuleniowych.

Grillowane lub smażone mięso osłabia z kolei działanie preparatów zawierających teofilinę, czyli stosowanych między innymi przy astmie i chronicznym zapaleniu oskrzeli. Leki te w połączeniu z potrawą z grilla mogą wręcz nie zadziałać.

Szpinak oraz rabarbar powinny natomiast odstawić osoby przyjmujące lekarstwa z zawartością żelaza. Produkty te, bogate w kwas szczawiowy, utrudniają przyswajanie żelaza w jelicie. Podobny efekt daje kawa.
Specjaliści jednogłośnie radzą, aby wszelkie lekarstwa popijać wodą. Trzeba także pamiętać o zapoznaniu się z ulotką producenta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska