Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść aby uchronić się przed grypą?

Iza BEDNARZ, Echo Dnia
sxc.hu
Jeśli będziemy odpowiednio dbać o swój orgamizn możemy poradzić sobie z grypą. Specjalna dieta wzmacniająca opracowana przez dietetyka może nam w tym pomóc.

Owoce przede wszystkim

W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim owoce rosnące w naszej strefie klimatycznej: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka, maliny, aronia. - O ile to możliwe jedzmy je świeże, ale dobre są również mrożonki, które najlepiej spożywać na surowo. Wbrew powszechnej opinii nie powinniśmy jeść o tej porze roku cytrusów, bo to owoce pochodzące ze strefy ciepłej i mają działanie wychładzające organizm - tłumaczy Beata Bartosz. Poleca natomiast soki owocowe z marchwi, buraków, czarnej porzeczki, z dodatkiem jabłek i imbiru, który działa rozgrzewająco na organizm.

Soczewica, orzechy, tuńczyk

Do wzmocnienia odporności potrzebujemy też cynku, dlatego w naszej diecie powinny znaleźć się zarodki pszenne, orzechy. Dobrze działa również mięso z kurczaka, najlepiej z hodowli ekologicznej, albo od zaprzyjaźnionego gospodarza, który karmi kury naturalną karmą, bez dodatków chemicznych.
Witaminę B, potrzebną do produkowania przeciwciał i białych krwinek znajdziemy również w tuńczyku, soczewicy.

Cenne brokuły i papryka

Przeciwutleniacze kryją się w czerwonej papryce, czosnku, cebuli, czarnej i zielonej herbacie, herbacie afrykańskiej Rooibos.
Wyjątkowo cenne są brokuły - źródło sulforafanu, bardzo silnego przeciwutleniacza. Uwaga! Najlepiej je tylko lekko blanszować, nie gotować do miękkości, możemy też zjeść je na surowo, jeśli nie mamy kłopotów z układem trawiennym.
Znakomity zastrzyk mikroelementów znajdziemy w kiełkach brokułów, rzodkiewki, rzeżuchy. To prawdziwy koncentrat witamin i mikroelementów, niezbędny dodatek do potraw o tej porze roku.
Możemy też jeść kiszoną kapustę (ale nie ogórki), która jest bogatym źródłem witaminy C i kwasu mlekowego.

Herbatka z imbirem

W naszej przeciwgrypowej kuchni powinien znaleźć się imbir, świeży w korzeniu lub sproszkowany. Możemy dodawać go do zup, herbatek z dzikiej róży, mniszka lekarskiego, pokrzywy. Możemy też po prostu ukroić parę plasterków imbiru, zalać wrzątkiem i zaparzać przez kilka minut.
Do herbaty można dodać miód, ale dopiero, jak woda przestygnie do temperatury pokojowej, bo gorąca zabije w miodzie wszystkie życiodajne składniki.
Możemy też wspomagać się preparatami roślinnymi podnoszącymi odporność, np. Echinacea, sok z brzozy. Ale uwaga! Echinacei nie mogą przyjmować osoby z chorobami nowotworowymi.

Kiedy chorujesz, nie jedz

Kiedy już dopadnie nas infekcja, leczymy ją w domu, w łóżku, możemy wspomóc się wzmacniającymi zupami. Natomiast w czasie choroby odstawiamy słodycze - bo zmniejszają produkcję leukocytów i spada zdolność organizmu do walki z wirusami i bakteriami. Nie pijemy też w tym czasie mleka i jego przetworów, bo produkty nabiałowe nasilają wydzielanie śluzu w organizmie, przez co blokuje się nos i zatoki. Lepsze będą herbatki ziołowe, napary.

Kasza w łaskach

Pamiętajmy za to o jedzeniu kasz: jaglanej, gryczanej, ciemnego ryżu, produktów z pełnego ziarna.

Przepisy na wzmocnienie

Beata Bartosz, dietetyk, przygotowała przepisy na specjalne potrawy wzmacniające organizm. Sięgnęła w tym celu do medycyny chińskiej - tradycji kuchni pięciu elementów.

Uwaga! We wszystkich przepisach ważna jest kolejność wykonywania poszczególnych czynności i wkładanych składników.

Wzmacniająca zupa z płatków owsianych

Składniki:
- olej sezamowy 1 łyżka
- płatki owsiane 5 łyżek
- cebulka dymka 1 pęczek
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- marchewka 1 sztuka
- papryka słodka (w proszku) ½ łyżeczki
- kapusta pekińska 2-3 liście
- sól
- pieprz
- sos sojowy ½ łyżeczki

1. Rozgrzać suchy rondel z grubym dnem i dodać olej
2. Delikatnie podsmażyć drobno pociętą dymkę
3. Dodać kolejno:
- płatki owsiane
- sól
- sok z cytryny
- słodką paprykę
- ok. 1 litr gorącej wody
- drobno pokrojoną marchewkę
- pieprz.
4. Całość gotować ok.30 minut
5. Doprawić kolejno:
- sosem sojowym
- sokiem z cytryny
- słodką papryką
6. Dodać pokrojoną w cienkie paseczki kapustę pekińską i pieprz.
7. Odstawić na kilka minut.
Zupa ma działanie rozgrzewające i wzmacniające odporność.

Płatki owsiane słodko-kwaśne

Składniki:
- suszone morele 5 dkg
- płatki owsiane 5 łyżek
- sok jabłkowy 1 szklanka
- sok z czerwonych winogron 2 szklanki
- starta skórka z cytryny
- ziarno słonecznika 1 łyżka
- imbir 1 łyżeczka utartego
- cynamon ½ łyżeczki
- kakao szczypta
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia
- sól szczypta
Suszone morele namoczyć przez noc w soku jabłkowym.
Rano:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić ziarno słonecznika, a następnie płatki owsiane i prażyć ciągle mieszając.
2. Do ogrzanego garnka dodać kolejno:
- sok z winogron
- cynamon
- namoczone morele
- utarty imbir
- sól
- utartą skórkę cytrynową
- szczyptę kakao
- mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia (wg uznania)
3. Gotować przez kilka minut.
4. Dodać uprażone płatki owsiane i słonecznik.
5. Można dodać pokrojone w plasterki jabłko lub gruszkę

Wzmacniający rosół

Składniki:
- wołowina z kością ok.0,5 kg
- kurczak (z hodowli ekologicznej)
- marchew 3 sztuki
- seler 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- natka pietruszki pęczek
- cebula 2 sztuki
- por 1 sztuka
- sok z cytryny 1 łyżka
- kurkuma ½ łyżeczki
- kolendra ½ łyżeczki
- imbir mały kawałek
- liście laurowe 3-4 sztuki

1. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kurczaka, dodać trochę soku z cytryny, szczyptę kurkumy i wołowinę z kością.
2. Całość podgrzać do wrzenia i kilka minut gotować.
3. Następnie cały wywar wylać, wymyć garnek, opłukać mięso i kości pod gorącą wodą.
4. Garnek napełnić gorącą wodą (w dowolnej ilości) i kolejno włożyć:
- opłukane mięso,
- ¼ łyżeczki kurkumy
- marchew, seler i korzeń pietruszki (nie rozdrobnione)
- cebulę, por, liście laurowe, kolendrę, kawałek pokrojonego na plastry imbiru
- nać pietruszki (w całości, obwiązana nitką)
5. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogrzewanie do minimum i gotować ok. 6-12 godzin.
6. Przecedzić rosół przez sito i odrzucić wszystkie części stałe.
Po ostygnięciu rosół można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Rosół można pić w postaci czystego bulionu lub używać go jako podstawy do zup z dodatkiem świeżych warzyw, ziemniaków lub zbóż. Ma on działanie rozgrzewające, odżywcze i wzmacniające odporność.

Źródło:
, Echo Dnia:Co grypie nie w smak? - sprawdź, co jeść, by się uchronić przed chorobą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska