Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Banany dobre dla osób mających niedobory magnezu

(jot)
fot. sxc
Masz niedobory magnezu, fosforu i potasu? Jedz banany. Ale uważaj, banany mają dużo kalorii, choć z drugiej strony...

Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B więc B1 i B2, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu.

Żółta skórka bananów kryje też wiele minerałów i pierwiastków śladowych. Niektóre z nich działając w pewnych związkach mają zbawienny wpływ na nasz organizm jak np. potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca.

Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 gramów) a ilości magnezu, wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg). Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.

Banan ma też wysoką wartość energetyczną, bo od 81 do 103 kcal w 100 gramach (dla porównania - grejpfrut ma jej trzy razy mniej). Czy to oznacza, że ten owoc tuczy? Niekoniecznie. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one - mimo wysokiej kaloryczności - być wiodącym składnikiem diet odchudzających.

Według najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach ma też sprzyjać obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca, a w konsekwencji - zawału.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska