MKTG SR - pasek na kartach artykułów

5 gram soli do obiadu i banan w sklepiku w Radziejowie

jm
Alina Janiak, szefowa kuchni, Katarzyna Łąkowska i Beata Skonieczka: dziś na obiad steki
Alina Janiak, szefowa kuchni, Katarzyna Łąkowska i Beata Skonieczka: dziś na obiad steki jm
Wielkiej rewolucji w kuchni nie ma, bo już wcześniej stosowano zasady zdrowego żywienia. Co innego sklepik - zniknęły słodkości.

- Po wprowadzeniu nowych zasad żywienia w naszym sklepiku na początku roku szkolnego praktycznie była tylkowoda, ale wkrótce pojawiły się inne, zdrowe produkty, w tym owoce, i dzieci zaakceptowały tę zmianę - twierdzi Remigiusz Koźmiński, dyrektor Miejskiego Zespołu Szkół w Radziejowie. - Wyłączony jest automat, w którym do kupienia była między innymi kawa i czekolady, ale wkrótce będą w nim na przykład koktajle mleczne, czy owocowe.

Zaglądamy do szkolnej kuchni. Na stole na usmażenie czekają w karnych szeregach steki. Są w dzisiejszym menu, obok zupy fasolowej i surówki z czerwonej kapusty. Na tym koniec, bo smażone produkty można podawać uczniom tylko raz w tygodniu.

- W naszym przypadku nowe przepisy niewiele zmieniają, bo i tak prowadziliśmy zdrową kuchnię. Soli i cukru zgodnie z przepisami - mówi Alina Janiak, szefowa kuchni. - Mamy stałych i sprawdzonych dostawców i muszę dodać, że nasze dania robione są wyłącznie ze świeżych produktów, żadnych tam półproduktów, czy mrożonek!

Więcej w "Gazecie "Pomorskiej"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska