Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

2019 rok w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim – część pierwsza

Tomasz Błaszkiewicz
Tomasz Błaszkiewicz
nadesłane
Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim to placówka, w której uczniowie nie mogą narzekać na brak zajęć. I nie tylko o lekcjach mowa. W szkole organizowane są spotkania z ciekawymi ludźmi, wyjazdy studyjne i szkoleniowe, młodzież uczestniczy w zawodach sportowych, imprezach rekreacyjnych, oficjalnych uroczystościach patriotycznych i wielu innych. O krótkie podsumowanie mijającego roku poprosiliśmy dyrektora Bogdana Oskwarka. Dziś publikujemy przegląd pierwszej połowy 2019 roku.

– Wychodzimy z założenia, że oprócz nauki zgodnej z podstawą programową, szkoła powinna oferować młodzieży zróżnicowaną ofertę zajęć dodatkowych, wzbogacać ogólną wiedzę o świecie, rozwijać znajomość historii i kultury, powinna także pozwalać
na zdobywanie dodatkowych kwalifikacji zawodowych – mówi Bogdan Oskwarek. – Jesteśmy jednostką kształcącą zawodowo, więc nasze priorytety koncentrują się wokół m.in. mechatroniki, logistyki, mechaniki pojazdów samochodowych oraz żywienia i usług gastronomicznych. Np. w mijającym roku, razem z innymi szkołami powiatowymi, uczestniczyliśmy w projekcie unijnym „Kształcenie zawodowe w powiecie golubsko-dobrzyńskim”, a już niedługo zaczynamy realizację kolejnego projektu „Nowe perspektywy kształcenia zawodowego”. Zrealizowaliśmy ponadto projekt „Aktywna młodzież”. Dzięki projektom uczniowie mogli za darmo np. zdobyć prawo jazdy, uprawnienia do obsługi wózków widłowych czy ukończyć kursy barmańskie i baristyczne. Ale nie pomijamy też przedmiotów ogólnokształcących. W 2019 roku w szkole wydarzyło się tyle, że właściwie trudno o wszystkim wspomnieć – dodaje dyrektor Oskwarek.

Przypomnijmy zatem przegląd wybranych szkolnych wydarzeń Anno Domini 2019.

Styczeń

8 stycznia w hali sportowej Zespołu Szkół Nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu odbył się I Noworoczny Turniej Tenisa Stołowego. Szkolna drużyna w składzie: Agnieszka Piskorska, Monika Ostrowska oraz Damian Stępień, Jakub Rożnowski i Karol Celmer zaprezentowała się bardzo dobrze. Na szczególne wyróżnienie zasługuje Damian Stępień, który dotarł na sam szczyt drabinki turniejowej. Chociaż w meczu o pierwsze miejsce musiał uznać wyższość rywala i ostatecznie został sklasyfikowany na trzecim miejscu, to wykazał się wielkim sportowym zacięciem.

Luty

1 lutego młodzież bawiła się na swoim balu studniówkowym. Zabawa odbyła się w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Kowalewie Pomorskim. O muzyczne atrakcje dla uczestników studniówki zadbał DJ Wiesław. Swoje sto dni przed maturą celebrowali uczniowie jednej klasy, ale kształcący się w dwóch zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik mechatronik. Tradycyjne hasło „Poloneza czas zacząć” wygłosił dyrektor szkoły.

– Niech dzisiejszy wieczór będzie dla was niezapomnianym przeżyciem, a czekający was za sto dni egzamin dojrzałości zakończy jak najlepszymi wynikami, które pozwolą na rozwijanie zawodowych umiejętności, dalszą edukację i realizację planów – mówił Oskwarek.

18 lutego w Turznie uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach przygotowywania sushi. Zajęcia prowadził szef kuchni Krzysztof Kierski. Adepci sztuki kulinarnej mieli możliwość poznać, jak tworzy się różne typy sushi, (np. nigiri, urimaki, hosomaki) oraz dowiedzieli się wielu ciekawostek na temat zwyczajów japońskiej kuchni.

25 lutego był dla grupy uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych fantastyczną przygodą, która przebiegała w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie. Młodzież razem z szefem kuchni przygotowywała wyśmienite przystawki i poznawała nowe smaki, np. kawioru limonkowego, jagodowego czy porzeczkowego. Uczniowie wykorzystywali ponadto ciekawe produkty, jak papier ryżowy czy ciasto filo.

Marzec

19 marca po raz trzeci został zorganizowany Dzień Techniki, połączony z drzwiami otwartymi oraz Szkolnymi Targami Pracy. Impreza promująca szkolnictwo zawodowe z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów. Tym razem z ofertą placówki zapoznało się ponad pół tysiąca ósmoklasistów oraz uczniów trzecich klas gimnazjum, zarówno z terenu powiatu golubsko-dobrzyńskiego (Golub-Dobrzyń, Kowalewo Pomorskie, Pluskowęsy, Wielka Łąka, Wielkie Rychnowo, Gałczewo), jak też sąsiedniego powiatu wąbrzeskiego (Ryńsk, Zieleń, Dębowa Łąka).

Kwiecień

26 kwietnia pożegnano absolwentów. Najlepszym absolwentem technikum w roku szkolnym 2018/2019 i laureatem Nagrody Starosty Golubsko-Dobrzyńskiego został Fabian Krawczyk. Ponadto Fabian oraz Dominik Kula otrzymali nagrody dla najlepszych mechatroników, ufundowane przez firmę Plastica Sp. z o.o. z Frydrychowa. Z kolei najlepsze absolwentki technikum żywienia i usług gastronomicznych - Agnieszka Piskorska oraz Ilona Dec - zostały nagrodzone atrakcyjnymi voucherami, ufundowanymi przez współpracujące ze szkołą firmy - Hotel Pałac Romantyczny w Turznie oraz Kuźnię Smaków z Małego Pułkowa.

Maj

6 maja ruszyła sesja maturalna. Obowiązkowe egzaminy obejmowały matematykę, język polski i język angielski na poziomie podstawowym. Ponadto każdy maturzysta musiał wybrać przynajmniej jeden przedmiot dodatkowy na poziomie rozszerzonym.

18 maja – XIX Dycha Kowalewska. Udział w przygotowaniu tej znaczącej imprezy sportowej miała także szkoła. Cała społeczność szkolna z zapałem włączyła się do działania, m.in. ekipa z warsztatów montowała namioty, pracownicy administracji obsługiwali biuro zawodów, nauczyciele i uczniowie wręczali medale na mecie, zapewniali wodę biegaczom itp. itd. Kucharze, jak zawsze, gasili pragnienie i pysznie karmili zawodników oraz wszystkich uczestników imprezy.

21 maja na stadionie Ośrodka Sportu i Rekreacji w Golubiu-Dobrzyniu odbyły się mistrzostwa powiatu w lekkiej atletyce. W zawodach uczestniczyli najlepsi lekkoatleci powiatu golubsko-dobrzyńskiego. 22-osobowa reprezentacja Zespołu Szkół wywalczyła 11 medali, w tym: 6 złotych, 2 srebrne, 3 brązowe. Warto podkreślić, iż uczniowie z Kowalewa tego dnia wywalczyli najwięcej złotych medali. W klasyfikacji drużynowej grupa kowalewska uplasowała się na drugim miejscu.

28 maja odbyła się konferencja podsumowująca projekt Erasmus+ pn. „Mobilność kadry edukacji szkolnej”. Dyrektor Bogdan Oskwarek przypomniał okoliczności zainicjowania projektu, natomiast Agnieszka Szymańska (autorka i koordynatorka wszystkich działań) zaprezentowała praktyczne wskazówki, jak przygotować projekt, na co należy zwrócić uwagę podczas wypełniania i składania wniosku. Wskazała ponadto, jakie korzyści dla szkół daje przygotowanie i uczestnictwo w edukacyjnym projekcie.

30 maja gościem Zespołu Szkół był Karol Okrasa, mistrz kuchni, autor popularnego programu telewizyjnego „Okrasa łamie przepisy”. Gość poprowadził zajęcia kulinarne z uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych, a następnie spotkał się z pozostałymi uczniami szkoły oraz mieszkańcami Kowalewa Pomorskiego. Znany wszystkim z telewizji szef kuchni opowiadał o swojej kulinarnej pasji, a także poczęstował słuchaczy przygotowanym podczas prezentacji przepysznym łososiem. Partnerem wydarzenia była restauracja Kuźnia Smaków z Małego Pułkowa.

Czerwiec

4 czerwca uczniowie uczestniczyli w debacie poświęconej znaczeniu i wartościom wolności. W 30. rocznicę pierwszych w części demokratycznych wyborów do sejmu i wolnych wyborów do senatu w Zespole Szkół nr 1 im. Anny Wazówny w Golubiu - Dobrzyniu zorganizowano spotkanie, podczas którego uczniowie szkół średnich z terenu powiatu dyskutowali o tym, jakie znaczenie w życiu człowieka ma wolność, i czy dana jest ona ludziom raz na zawsze. Reprezentację Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskiem do udziału w debacie przygotował nauczyciel historii i wiedzy o społeczeństwie Mariusz Głowacki. Każda drużyna wykonała także piosenkę, nawiązującą do przełomowych wydarzeń z roku 1989. Drużyna z Kowalewa zaśpiewała kultowe "Mury" mistrza Jacka Kaczmarskiego.

19 czerwca – uroczyste zakończenie roku szkolnego. Liczna grupa uczniów otrzymała świadectwa z wyróżnieniem: Marcelina Borowiec, Marta Głowacka, Szymon Malanowski, Anna Radomska, Klaudia Olpeter, Klaudia Poniewirska, Natalia Stępien, Natalia Sulecka, Agata Janiszewska, Agata Iglińska, Aleksandra Żółtowska, Agata Prusińska, Piotr Szlęk, Artur Żurawski, Karolina Wojnowska.  Nagrodę specjalną, dla najlepszych uczniów technikum logistycznego otrzymały Klaudia Olpeter i Anna Radomska. Nagrodę stanowiły stypendia, ufundowane przez zarząd firmy Plastica Sp. z o.o. we Frydrychowie. Plastica już od kilku lat funduje stypendia dla najlepszych uczniów technikum mechatronicznego, od tego roku finansowe wyróżnienia mogą otrzymać także uczniowie technikum logistycznego. Natomiast najlepsi uczniowie klas o profilu gastronomicznym otrzymali nagrody ufundowane przez Hotel Pałac Romantyczny w Turznie. Vouchery na pobyt w Pałacu Romantycznym otrzymały: Agata Janiszewska, Marcelina Borowiec, Natalia Stępień i Karolina Wojnowska. 

Druga część już jutro.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska